Moduri in care îl poți învăța pe copilul tău sa fie recunoscător

           Trăim într-o lume egoistă, egocentrică și lipsită de recunoștință iar copii noștri sunt cei mai afectați de ea. De ce? Pentru că nu-și pot explica acțiunile celorlalți îi rănesc. Cum putem combate efectele nocive și de lungă durată ale lumii în care trăiesc copii noștri? Învățându-i să fie recunoscători, altruiști și generoși.

  1. Surprinde-i și nu le da prea multe opțiuni. Atunci când le faci copiilor tăi o surpriză o vor privi ca pe un cadou nu ca pe un drept. Atunci când avem foarte multe opțiuni devenim nemulțumiți și nefericiți pentru că ne întrebăm în permanență dacă putem obține ceva mai bun și nu ne mai concentrăm pe ceea ce deja avem.
  2. Vorbește despre momentele frumoase de peste zi. Fă-ți un obicei din a discuta cele mai frumoase părți ale zilei. Poți face asta la cină, înainte de culcare, la cumpărături sau pe drum. Nu contează locul în care are loc discuția; nu trebuie să fie ceva foarte oficial sau sobru, important e ca ei să vadă că tu ești mulțumit cu viața pe care o ai și că, chiar dacă nu ai avut o zi ușoară, reușești să vezi partea plină a paharului. Asta le va da un început bun în viață și vor învăța să privească mereu partea plină a paharului.
  3. Vorbește-le despre trecutul lor. E foarte important să le amintești mereu eforturile care s-au făcut ca ei să aibă condițiile pe care le au. Le poți povesti despre bunicii lor care au depus eforturi considerabile să se mute din mediul rural în mediul urban sau chiar despre etapele prin care ai trecut tu și partenerul tău ca să le puteți oferi tot ce au. Asta îi va motiva să fie recunoscători și să manifeste respect față de ceilalți. Dacă îi înveți lucrul acesta când sunt încă mici, atunci când vor crește te vei bucura de manifestări ale respectului lor.
  4. Învață-i că generozitatea trebuie manifestată în mod natural față de cei pe care îi întâlnim în fiecare zi. În mod sigur știi pe cineva care are nevoie de ajutor. Nu vorbesc neapărat de ajutor financiar; poate că știi pe cineva care locuiește singur și i-ar prinde bine puțin ajutor la treburile casnice sau poate că pe strada sau pe scara ta locuiește un cuplu învârstă care are nevoie de ajutor cu cumpărăturile și te poți oferi să-i duci la supermarket iar după copii tăi îi pot ajuta să le ducă în casă.
  5. Învață-i să spună „Mulțumesc”. În ziua de azi din ce în ce mai puțini adulți manifestă recunoștință și respect. Învățându-ți copii să spună „Mulțumesc” atunci când primesc ceva îi faci, de fapt să conștientizeze că nu totul li se cuvine și că eforturile pe care cineva le face pentru ei trebuie recunoscute și apreciate.
  6. Fii un exemplu. Copii învață prin imitație. Nu ar avea nici o valoare să le spui continuu ă trebuie să fie recunoscători, generoși sau amabili iar tu să faci exact contrariul. Așa că fii eficient, nu vorbi prea mult, lasă acțiunile tale să vorbească în locul tău.
  7. Învață-i că e mai bine că oferi decât să primești. Chiar și cei mici pot face cadouri, nu trebuie să fie scumpe; o felicitare pentru cineva bolnav sau o jucărie pentru un copil care are nevoie e suficient ca să-i facă să simtă bucuria de a oferi.
  8. Dă-le responsabilități în casă.  Responsabilitățile îi fac pe copii conștienți de eforturile pe care le depui în casă. Dacă nu îi pui să facă nimic vor lua totul de la sine înțeles și nu-ți vor aprecia niciodată eforturile însă dacă le fixezi câteva treburi casnice potrivite pentru vârsta lor vor învăța să fie recunoscători pentru tot ceea ce faci pentru ei, vor fi mai ordonați, mai responsabili și vor învăța singuri cum să-și gestioneze timpul liber.
  9. Cumpără-le experiențe nu lucruri. Toți știm că bucuria pe care ți-o dă un obiect durează câteva momente dar experiențele lasă în mintea și în inima noastră urme aproape imposibil de șters. Lucrul acesta e valabil și în cazul copiilor. Gândește-te la avantajele pe termen lung pe care i le oferă copilului tău o mașinuță foarte scumpă comparativ cu avantajele pe care le are în urma unei zi la piscină, la muzeu, la zoo sau în urma unei drumeții.

Acestea sunt sfaturile noastre cu privirea la construirea sentimentului de recunoștință. Voi cum cultivați recunoștința în inimile copiilor voștri?  

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.