Ce spunem atunci cand nu vorbim...

    Mereu am crezut că vorbele spun atât de puține iar acțiunile atât de multe. Le putem zice de un milion de ori oamenilor :Te iubesc!" dar dacă acțiunile noastre nu o demonstrează, e că și cum nu am fi spus-o niciodată. Cuvintele sunt goale dar acțiunile sunt pline de atât de mult înțeles și sens. 
    Păstrând asta în minte, putem face o comparație între ce le spunem copiilor noștri și ce le arătăm copiilor noștri? De plida, le putem spune în fiecare zi că nu e frumos sau că nu au voie să vorbească urat; putem adopta chiar o atitudine drastică pedepsindu-i dar ce greutatea ar avea cuvintele nostrea dacă ne-ar vedea jignindu-i mereu pe cei din jurul nostru sau vorbind vulgar? Ar mai conta oare ce spunem? Eu cred că nu.
    În aceeași ordine de idei, ce le transmitem copiilor noștrii despre felul în care îi tratăm pe ceilalți? Ce spune despre noi și ce înțeleg ei din felul în care îi vorbim vânzătoarei de la chioșcul de ziare/covrigi sau femeii de serviciu pe lângă care trecem grăbiți pe holurile școlii atunci când ne ducem copii în clase? Înțeleg ei din acțiunile noastre că fiecare dintre noi merită să fie tratat cu respect și cu demninate indiferent de statutul social sau de suma pe care o au în portofel? Dar ce învață ei despre compasiune, milă și iubire din felul în care îi privim pe cerșetorii bătrâni din colțurile străzilor? Știu, avem mulți și nu aș vrea să se înțeleagă cumva că încurajez lenea sau cerșetoria totuși, ne învățăm noi copii să aibă chiar și față de ei o atitudine plină de respect și de compasiune? 
    Poate că unii dintre voi vor gândi "Cu respect și comasiune nu cumperi de mâncare." și va dau drepate, nu cumperi mâncare cu ele în schimb pot "cumpără" ceva mult mai prețios și anume respectul de sine. Mi-a plăcut foarte mult un filmuleț pe care l-am văzut în urmă cu vreo doi ani făcut de UNICEF despre discriminare, are vreo 3 minute dar e foare cuprinzător. Va pun link-ul în descriere și aștept reacțiile voastre. Ideea e că acțiunile au o mai mare greuate asupra celorlalți și mai ales asupra copiilor noștri care, din instinct copiază tot ce văd și uneori pot fi observatori atât de fini!
    Închei cu un citat al lui Mahatma Gandhi, l-am citit și l-am auzit de atât de multe ori încât a devenit clișeu dar e foarte sugestiv și nu cred că se va demoda vreodată, "Fii schimarea pe care vrei să o vezi în lume.". Educându-ne pe noi, ne educăm copii și, prin extensie, toate generațiile care vor urmă. Felul în care se vor comporta nepoții noștri cu noi e felul în care ne comportăm noi, acum cu cei din jurul nostru, privind lucrurile așa, sunt sigură că toți vom fi mult mai atenți de acum înainte.
Would you stop if you saw this little girl on the street? | UNICEF 

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.