Cum îți poți ajuta copilul să gestioneze stresul

 

Copiii nu trebuie să plătească facturi, să gătească sau să administreze gospodării. Dar, la fel ca adulții, aceștia au partea lor de ”îndatoriri” zilnice și de lucruri care nu merg bine. Dacă frustrările și dezamăgirile se adună, copiii pot deveni stresați sau îngrijorați.

Este normal ca preșcolarii să-și facă griji din când în când și, din cauza diferențelor de personalitate și de temperament, unii ar putea să se îngrijoreze mai mult decât alții. Din fericire, îți poți ajuta copiii să învețe să gestioneze stresul și să abordeze cu ușurință problemele de zi cu zi. Copii care pot face acest lucru dezvoltă un sentiment de încredere și optimism care îi va ajuta să depășească provocările vieții, mari și mici.

În legătură cu ce lucruri se pot îngrijora copii?

Ceea ce îi îngrijorează pe copii are de obicei legătură cu vârsta și cu stadiul lor de dezvoltare.

Școlarii și preadolescenții sunt de obicei preocupați de corpurile lor în schimbare, de note și de felul în care sunt priviți și acceptați de ceilalți. Ei se pot simți stresați cu precădere în situațiile sociale, cum ar fi dinamica grupului din care fac parte, presiunile din partea colegilor sau a prietenilor sau dacă sunt hărțuiți, tachinați sau lăsați pe dinafară.

Deoarece încep să se din ce în ce mai mult parte a lumii care îi înconjoară, preadolescenții se pot îngrijora și în legătură cu evenimente sau probleme despre care aud la știri sau la școală. Terorismul, războaiele, poluarea, încălzirea globală, animalele pe cale de dispariție și dezastrele naturale pot deveni o sursă de îngrijorare pentru ei.

Cum poți ajuta:

Fă eforturi să afli ce e în mintea lui: Arată-te abordabil și fă eforturi să afli ce se întâmplă la școală, în cercul lui de prieteni, sau în oricare dintre locurile în care își petrece timpul. Găsește ocazii potrivite să-l întrebi cum a decurs ziua lui; dacă imediat ce îl iei de la școală nu vrea să vorbească despre ce s-a întâmplat atunci așteaptă până la cină sau dacă la cină e în continuare tensionat și tăcut, așteaptă până a doua zi, lasă-l să se deschidă atunci când simte, fără să-l agasezi cu întrebări. Iar când o face arată-te interesat și pune-i întrebări care să-l facă să dezvolte subiectul. Faptul că îi dai ocazia să se descarce în fața ta îl va ajuta foarte mult pe plan psihic și emoțional și vă va întări relația.

Arată-i că îți pasă și că îl înțelegi. Faptul că arăți interes pentru probleme lui mari sau mici îl va ajta să se simtă prețuit, sprijinit și înțeles; asta îi va clădi încredere de sine. Încurajările îi ajută foarte mult dar doar dacă sunt spuse după ce ai auzit toată povestea.

Fă-l să găsească singur soluții. Poți contribui la diminuarea îngrijorărilor învățându-l să le gestioneze singur . Când copilul îți spune cu ce se confruntă, oferă-te să-l ajuți să găsească o soluție în loc să îi rezolvi tu problema. Rezolvă problema cu el în loc să o rezolvi pentru el. Asta îl va învăța să rezolve toate probele viitoare pe cont propriu (sau cu foarte puțin ajutor) și îl va pregăti pentru viața de adult când tu nu vei mai fi lângă ei pentru a le rezolva toate problemele.

 

Fii simplu și pragmatic. Fără a minimiza sentimentele copilului, subliniază că multe probleme sunt temporare și se pot rezolva. Ajută-l să privească în perspectivă la momentul și modul în care poate rezolva problema. Asta îi va construi încrederea de sine, rezistența și îl va ajuta să gândească într-un mod optimist. Amintește-i că orice se întâmplă, lucrurile vor fi în regulă și că, indiferent de felul în care se va rezolva problema tu ești mândru de el.

Uneori, copiii se îngrijorează de chestiuni mai mari - cum ar fi terorismul, războaiele sau calamitățile naturale. Îl poți ajuta oferindu-i informații exacte în legătură cu situațiia dată și corectându-i orice idee greșită pe care o are. Încearcă să-l liniștești explicându-i ce eforturi de depun pentru rezolvarea problemei respective.

Fi conștient de faptul că reacția ta atunci când auzi despre anumite evenimete are un impact foarte mare asupra lui. Dacă îți exprimi furia, îngrijorarea și stresul cu privire la anumite lucruri pe care nu le poți controla, copilul tău va reacționa cel mai probabil exact ca tine și va deveni din ce în ce mai anxios și stresat.

Asigură-te că se simte iubit. Uneori, atunci când copiii sunt îngrijorați, lucrul de care au cea mai multă nevoie e să se simtă iubiți. S-ar putea să aibă nevoie de o îmbrățișare sau de mai mult timp petrecut împreună cu tine. Asta îi ajută pe copii să conștientizeze că, indiferent de ce se întâmplă, tu vei fi acolo pentru a-i susține.

Scoate în evidență partea plină a paharului. Întreabă-l despre momentele bune ale zilei. Acordă mai multă atenție părților bune ale zilei. Fii un bun model; cele mai puternice lecții pe care le învață copii sunt cele pe care le văd la părinți. Felul în care reacționezi la grijile vieții de zi cu zi și la stres are un mare impact asupra copilului tău, Dacă înveți tu să fi optimist și relaxat și el va fi așa.

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.