De ce și cum să citești cu copilul tău

Preșcolarii cunosc multe lucruri pe care nu le știau ca bebeluși. Ei nu citesc singuri, dar dacă li s-a citit mult au ajuns să știe multe despre lectură și cuvinte. Ei știu că citirea se face de la stânga la dreapta, că limbajul folosit în cărți este diferit de cel vorbit, că povestirile au un început, o continuare și un sfârșit și așa mai departe. Toate acestea reprezintă o alfabetizare timpurie care îi pregătește de momentul când vor citi singuri. Cum puteți sprijini dezvoltarea acestor abilități? E foarte important să continui să-i citești copilului tău.

O bibliotecă diversificată care să conțină cărți cu subiecte dintr-o gamă largă de domenii îl va ajuta pe micuțul tău să-și dezvolte un vocabular bogat și să învețe despre subiecte diferite.

Când și cum să citiți

Aproape toți preșcolarii merg la grădiniță sau la cămin iar timpul petrecut efectiv cu copilul e relativ scurt iar dacă vorbim de timp de calitate, el e aproape inexistent așa că cititul împreună poate fi o modalitate eficientă de a petrece timp de calitate cu copilul tău și de a crea momente plăcute împreună.

Faceți-vă timp să citiți împreună seara, înainte de culcare sau după masa de prânz. Copilului tău îi va plăcea foarte mult să de cuibărească alături de tine, să îți audă vocea, să simtă că îi dai atenție și iubire.

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani doresc să arate ceea ce știu și iubesc să fie lăudați așa că alege cărți simple, cu text repetitiv pe care copilul tău să îl poată învăța și repeta. Încurajează-ți  copilul să-ți ”citească" și laudă-i încercările.

Alte sfaturi:

Citește-i aceeași carte mereu chiar dacă tu te-ai plictisit de ea. Copilul tău dobândește abilități și cunoștințe noi cu fiecare re-citire.

Când îi cumperi o carte nouă fă-i o introducere atractivă. Analizați coperta împreună și întreabă-l despre ce crede că ar putea fi vorba. Citește-i numele autorului și explică-i ce face un autor.

Urmărește cu degetele cuvintele pe care le citești pentru a-l face să înțeleagă conexiunea dintre text și ceea ce spui.

Când apar replici repetative oprește-te și lăsă-l pe el să le termine.

Roagă-l să indice cuvintele pe care le cunoaște.

Întreabă-l de ce crede că personajele au acționat în felul în care au făcut-o.  

Vorbește cu el despre momentele poveștii – ”Cum a început? Ce sa întâmplat? Ce părere ai despre sfârșit?”

Întrebă-l ce parte a poveștii i-a plăcut cel mai mult și de ce.

Deși e important să-i puneți copilului câteva întrebări mai complexe, scopul principal ar trebui să fie să vă bucurați de lectură și să vă distrați. Nu face din citirea unei cărți un test pe care copilul tău trebuie să îl treacă. Uitați-vă la poze, jucați-vă și relaxați-vă.

De asemenea, amintește-ți că lectura e ceva ce copii deprind la vârste diferite. Unii copii se îndrăgostesc de cărți mai devreme decât alții. Deci, dacă copilul tău nu pare atât de interesat imediat, continuă să-i citești câte puțin în fiecare zi și arată-i cât de captivant și amuzant poate fi cititul. Perseverența ta sigur va da roade.

 

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.