De ce sa gatesti impreuna cu copilul tau

Gătitul îi poate ajuta pe copii să-și dezvolte abilitățile lingvistice și să învețe câteva noțiuni matematice de baza. Iar faptul de a-și crea mese cu tine îi ajută să-și construiască încrederea în sine și să pună bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Uneori gătitul cu un preșcolar necesită compromisuri și pregătiri dar dacă te înarmezi cu răbdare și puțin umor toți vă veți bucura de o experiență plăcută și educativă.

Cum îi ajută pe preșcolari gătitul cu părinții lor

Gătitul cu copii e benefic din mai multe motive:

Construieste abilitati de baza. Îți poți ajuta copilul să-și îmbunătățească cunoștințele matematice de numărând împreună ouăle sau umplând o cană gradată. Îl poți întreba pe copilul tău ce trebuie să adăugați prima, a doua și a treia oară și puteți număra împreună în timp ce mestecați în aluatul de prajitură. Când citiți o rețetă împreună, introduceți cuvinte noi în vocabularul copilului. Iar dacă urmați o rețetă și îl pui pe copilul tău să memoreze pașii își va dezvolta auzul și memoria.

Va încerca noi arome și gusturi. Se știe că preșcolarii au gusturi foarte stricte în materie de mâncare; pur și simplu nu îi poți face să încerce ceva nou. Dar, când fiica ta în vârstă de 3 ani se joacă de-a bucătarul, ar putea încerca feluri de mâncare pe care în mod normal le-ar refuza. Încurajează-ți copilul să ingredientele cu care lucrați și vorbește-i despre fiecare în parte în cuvinte simple care să-l atragă.

Ajută-ți copilul să-și devolte simțurile. Copiii învață folosindu-se de simțuri iar bucătăria este un loc ideal pentru a face acest lucru. Îndeamnă-l să asculte mișcarea mixerului, să frământe aluatul și să-l urmărească în timp ce crește în cuptor, roagă-l să simtă mirosul aluatului copt și, în final, savurați împreună ceea ce ați făcut.

Creșteți încredereade sine. Prescolarii iubesc să se dea mari cu lucrurile pe care le pot face iar munca în bucătărie poate fi un bun stimulent al încrederii de sine. Dacă au ajutat la asamblarea pizzei, spuneți-le că ajutorul lor a fost important. Ai putea numi pizza - sau alt fel de mâncare - după copilul tău. Puteți face "Pizza Maria" sau "Pastele Sofiei". Chiar dacă rezultatele finale nu sunt perfecte copilul tău va avea parte de o experiență care îl va face mândru.

 

Ce poate face un preșcolar în cucătărie

Sunt câteva sarcini în bucătărie care sunt în mod special potrivite pentru preșcolari. Cheia este să le dai de făcut lucruri potrivite pentru vârsta lor și care să le facă plăcere. Deci, dacă copilul tău iubește să frământe aluatul lasă-l să-și facă de cap.

Iată câteva lucruri pe care le pot face copii în bucătărie:

  • Pot amesteca aluatul de clătite
  • Pot rupe foile de salată
  • Pot adăuga ingredientele (poate fi folositor să măsori ingredientele înainte)
  • Pot să pună ingredientele pe pizza
  • Îi puteți ruga să vă întoarcă paginile cărții de bucate.

 

Începe acum.

Preșcolarii adoră să învețe lucruri noi așadar, caută câteva activități legate de gătit pe care copilul tău să le poată face singur. Sarcinile simple, cum ar fi turnarea lichidului în castron, frământarea aluatului sau adăugarea ingredientelor sunt sarcini pe care copilul tău le poate realiza cu succes.

Nu planifica un proiect elaborat - între 5 și 10 minute sunt suficiente pentru început. Începe cu lucruri mici și distractive.

Pe măsura ce crește, copilul își va dezvolta abilitățile, atenția si interesul și va fi foarte bucuros să învețe lucruri noi alături de tine. Gătitul împreună cu copilul tău îi va dezvolta un set de abilități de care se va putea folosi tot restul vieții.

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.