Disciplinarea: Cum și când

 

                În calitate de părinte, cea mai importantă responsabilitate a ta e să-ți înveți copilul cum să se comporte. Nu e ușor și nu e un lucru pe care îl faci o dată și gata. E o muncă asiduă și continuă. De mare ajutor poate fi să știi câteva trucuri eficiente pe care să le aplici atunci când situația o cere. În continuare îți vom prezenta câteva trucuri pe care le propune AAP (American Academy of Pediatrics).

  1. Arată-i și apoi explică-i. Învață-l pe copilul tău ce e rău prin acțiunile tale iar dacă trebuie să vorbești, folosește cuvinte calde și un ton calm. Ține minte că acțiunile și cuvintele tale îi modelează personalitatea.
  2. Stabilește limite exacte. Stabilește limite și reguli clare pe care copilul tău le poate respecta. Când i-le explici folosește cuvinte simple pe care să le poată înțelege.
  3. Fii consecvent. Cu calm explică-i ce consecințe are de suportat în cazul în care nu respectă ce ai stabilit și fi pregătit să îl disciplinezi exact așa cum i-ai spus că o vei face. Nu ceda emoțiilor după câteva minute.
  4. Ascultă-l. E foarte important să asculți ce are de spus copilul tău. Ascultându-l, poți înțelege de ce a acționat în felul în care a făcut-o, spre exemplu, și-a lovit fratele sau sora pentru că se simte gelos sau a refuzat să-și facă temele pentru că se consideră incapabil? Ascultă-l cu adevărat, ia o pauză, meditează și apoi, cu minte limpede, rezolvă problema.
  5. Oferă-i atenție. Cea mai puternică armă împotriva comportamentelor rele e atenția ta pe care i-o arăți copilului. Toți copii își doresc atenția părinților, oferindu-le atenție le câștigi încrederea și le stimulezi manifestările bune.
  6. Surprinde-i în momentele în care se comportă frumos. Copii au nevoie să știe când fac lucruri bune și când fac lucruri rele. Urmărindu-ți copilul și lăudându-l când face un lucru bun îl încurajezi să continue.
  7. Ignoră-i când trebuie. Sunt momente când un comportament rău trebuie pur și simplu ignorat pentru a îl opri. Uneori copii fac lucruri rele pentru a atrage atenția iar dacă nu reușesc se opresc.
  8. Fii pregătit pentru problemele care vor urma. Anticipează situațiile în care copilul tău e tentat să se comporte într-un mod nepotrivit și pregătește-te.
  9. Redirecționează comportamentele nepotrivite. Uneori copii se comportă într-un mod nepotrivit pentru că sunt plictisiți sau pentru că nu știu ce altceva să facă. Analizează situația și, dacă așa stau lucrurile, schimbă-le activitatea.
  10. Apelează la pedepse constructive. Uneori, când nimic nu funcționează, suntem nevoiți să apelăm la pedepse. Psihologii consideră cu un minut „la colț” (sau oriunde altundeva) per an de viață e formula potrivită. Spre exemplu, dacă fiul sau fiica ta are doi ani, atunci ar trebui să fie pedepsită timp de două minute. Tu poți simplu să îi spui că, după ce trec cele două minute stabilite se poate întoarce doar dacă se simte calm/calmă și stăpân/ă pe emoțiile lui/ei.

Acestea sunt sfaturile pe care AAP ni le oferă; mi-r plăcea să știu părerea voastră în legătură cu ele. În articolul viitor vom vorbi despre metode de disciplinare potrivite fiecărei vârste. Vă doresc o săptămână minunată! Pe data viitoare!

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.