Importanța jocului în dezvoltarea preșcolarilor

Cu ajutorul unui castron și al unei linguri de bucătărie un băiețel de 3 ani poate deveni cel mai viteaz soldat așa că nu te mira dacă te trezești atacat sau asediat pe nepusă masă de un asemenea războinic.

Părinții copiilor cu vârste între 3 și 5 ani au mereu un scaun în primul rând la cele mai creative piese de teatru create vreodată. Aceștia sunt așa-numiții "anii magici" - când creierul unui copil este dezvoltat suficient pentru a-și imagina povești complexe, dar nu este încă suficient de complex pentru a-și pune întrebarea ”Dar în realitate ce s-ar întâmpla dacă…?„

Iată de ce imaginația este atât de importantă și ce poți face pentru a încuraja acești ani magici.

Cum văd preșcolarii lumea

Există foarte mulți copii foarte mici care încă nu pot înțelege lumea din jurul lor. Ca urmare, ei "completează golurile" și dau adesea propriile lor explicații magice pentru felul în care funcționează lucrurile. Selma Fraiberg, în 1959 a vorbit în cartea ei ”Anii magici” despre felul în care preșcolarii își folosesc imaginația.

Bebelușii își folosesc simțurile (pipăit, gust, miros, văz și auz) pentru a explora lumea. Pe măsură ce se dezvoltă, încep să înțeleagă funcțiile de bază ale lucrurilor ("Dacă apăs acest buton, televizorul va porni.").

Acum, ca preșcolari, ei combină această cunoaștere cu o imaginație crescândă și vin cu idei fantastice despre felul în care se  întâmplă lucrurile și despre motivul pentru care se întâmplă

Jocul pe roluri le permite copiilor să experimenteze ”cum ar fi ca ar fi” și le permite să rezolve probleme noi. Dar, de asemenea, îi ajută să facă față unui alt obstacol din anii preșcolari și anume emoțiilor intense. Păpușile ar putea fi certate de fetițe pentru acțiuni similare celei pentru care au fost certate ele de către prinți. Un prieten imaginar ar putea fi creat de către copilul tău pentru a descărca o parte din vina și remușcările pe care le-a simțit atunci când a fost certat pentru că și-a lovit frățiorul sau prietenul.

Auto-controlul este o abilitate greu de dobândit iar jocul de roluri îl ajută pe copilul tău să descarce o parte din frustrarea dobândită în urma eșecurilor suferite.

 

Cum să încurajezi jocul imaginativ

Jocul imaginativ începe în mintea unui copil. Dar asta nu înseamnă că părinții nu se pot alătura. Iată câteva modalități de a-ți încuraja copilul să-și dezvolte universul:

Fă-i jocul. Când copilul tău sare în aer și spune că zboară, nu-i spune că doar sare; hrănește-i fantezia și spune-i că zboară foarte sus, întreabă-l ce se întâmplă peste munți sau intră-i cu totul în joc și ”zboară” alături de el.

Alege jucării de modă veche. Legourile, păpușile, plastilina, acuarelele sunt jucării care necesită creativitate și, prin urmare, stimulează imaginația.

Limitează-i timpul pe care îl petrece cu jucăriile electronice. Fie că e vorba de telefon, tabletă sau de un laptop pentru copii,  încercă să eviți jucăriile care au nevoie de baterii. Creativitatea este înăbușită atunci când jucăria dictează acțiunile.

Citește-i copilului. În timp ce citești, pune-i întrebări care deschid mintea: "Dacă ai fi omida, ce ai mânca?" și "Ce crezi că se va întâmpla în continuare în poveste?" Acest lucru nu numai că încurajează imaginația, dar dezvoltă și abilitățile lingvistice și îi stimulează interesul pentru cărți.

Planifică timp de inactivitate. Asigură-te că fiul sau fiica ta are suficient timp liber în fiecare zi pentru a se juca singur sau singură. În afară de faptul că îi stimulează creativitatea, îi și învață să-și folosească propriile resurse pentru a se amuza sau pentru a se liniști.

Când se încheie Magicul

Va veni ziua când războinicii vor preda armele iar micuții tăi nu vor mai crede că pot zbura. Este un moment amar dar este un semn că mintea copilului tău se dezvoltă așa cum ar trebui.

Cortexul prefrontal - zona creierului din spatele frunții - a făcut legăturile necesare pentru a procesa informațiile la un nivel mai profund. Deci, copilul înțelege că modul în care a crezut până acum că a funcționat lumea nu este real.

Acest moment din copilărie, uneori numit "vârsta rațiunii", este vârsta când copiii încep să-și formeze  conștiința, fac diferența între bine și rău și nu acționează doar pe baza instinctului.

Și pe măsură ce cresc, imaginația și creativitatea lor se vor manifesta în artă și vor ajuta la dezvoltarea gândirii critice.

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.