Plagiocefalia sau sindromul capului plat (capului turtit)

 

Bebelușii se nasc cu cranii moi pentru a facilita creșterea rapidă  creierului care are loc în primul an de viață. Prin urmare, craniile lor sunt ușor de "modelat".

Nașterea poate determina o ușoară deformare a capului nou-născutului așa că este un copil nou-născut, care are craniul format din câteva oase care se îmbină în cele din urmă să arate puțin ciudat ăn primele zile sau chiar săptămâni după naștere (această situație e posibilă doar în cazul nașterilor naturale).

Dar dacă copilul are craniul turtit fie pe una din părți, fie în spatele craniului, acesta ar putea fi sindromul capului plat, denumit și plagiocefalie . Sindromul capului plat se întâmplă de obicei atunci când un copil doarme în aceeași poziție în cea mai mare parte a timpului.

Această problemă nu dăunează dezvoltării creierului. Și, din fericire, nu necesită intervenție chirurgicală. Practici simple cum ar fi schimbarea poziției de somn a bebelușului, ținerea în brațe a  bebelușului si exercițiile pe burtică sunt câteva din ”tratamentele” recomandate de medicii pediatrii.

Cauze

Cea mai frecventă cauza a sindromului capului aplatizat este poziția de somn a bebelușului. Datorită faptului că bebelușii dorm perioade lungi de timp, uneori pe aceeași parte acest lucru poate duce la aplatizarea părții pe care bebelușul doarme cel mai mult. Iar mutarea bebelușului în balansoar, în cărucior sau în scaune speciale pentru ei adaugă și mai multă presiune asupra craniului..

Copiii născuți prematur sunt mult mai predispuși la deformare craniului întru-cât craniile lor sunt mai moi decât cele ale copiilor născuți la termen. La asta se adaugă și faptul că petrec mult mai mult timp pe spate, fără a fi mutați sau luați în brațe din cauza nevoilor lor medicale speciale și a fragilității extreme de după naștere.

Semne si simptome

Sindromul capului plat este de obicei ușor de observat. Partea din spate a capului copilului este aplatizată pe o parte. De obicei, este mai puțin păr pe acea parte a capului copilului.

Tratament

Dacă copilul tău are sindromul capului plat există multe lucruri pe care le poți face acasă pentru a îmbunătății situația:

  • Alternează-i poziția de somn de pe o parte pe alta astfel încât să nu fie presată o parte mai mult decât cealaltă. Academia Americană de Pediatrie (AAP) nu recomandă folosirea pernei sau a altor dispozitive pentru a ține copilul într-o singură poziție.
  • Ține bebelușul în brațe mai des. Reduceți timpul pe care copilul îl petrece întins pe spate. De exemplu, dacă bebelușul a adormit într-un scaun de mașină în timpul călătoriei, scoate-l din scaun când ajungi acasă.
  • Faceți exerciții pe burtică. Cât timp este treaz asigură-te că îl pui să stea și pe burtică. ”Timpul burții" promovează modelarea normală a capului și îi oferă o altă perspectivă vizuală, încurajează descoperirea lumii din jurul lui și îi ajută să-și întărească mușchii gâtului și să învețe să împingă cu brațele, ceea ce ajută la dezvoltarea mușchilor necesari pentru a se târî și a se așeza.

Ca regulă generală, odată ce un copil poate sta independent capul aplatizat nu se va înrăutății. Apoi, peste luni și ani, pe măsură ce craniul crește, chiar și în cazuri grave, aplatizarea se va ameliora. Este important să-ți amintești că un cap aplatizat nu afectează creșterea creierului copilului și nici nu  provoacă întârzieri în dezvoltarea lui.

Comentarii

Pentru a putea comenta te rugam sa te Autentifici sau sa te Inregistrezi.